مسکو- ایرنا- معاون توسعه مدیریت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: در مذاکرات مسکو طرف های ایرانی و روس برای گسترش همکاری ها به ویژه راه اندازی متقابل دفاتر توسعه گردشگری توافق و برنامه ریزی کردند.
«سمیع الله حسینی مکارم» معاون سازمان میراث فرهنگی که برای شرکت در نشست کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و روسیه به مسکو سفر کرده است، افزود: در دیدار با مقام های روس از جمله رییس سازمان گردشگری روسیه، راه های گسترش همکاری های دو کشور در بخش های مرتبط با این صنعت و سرمایه گذاری بررسی شد.
وی گفت: برنامه توافق شده ایران و روسیه برای گسترش همکاری های گردشگری در سند نهایی دوازدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاری های دو کشور گنجانده شده است.
معاون سازمان میراث فرهنگی افزود: دو طرف در زمینه افزایش گردشگران دو کشور و ایجاد ساز و کارهایی برای تحقق این هدف تلاش خواهند کرد و امیدواریم با توافق های به دست آمده، شمار گردشگران ایرانی و روسی افزایش بیابد.
وی اضافه کرد: سالانه 45 میلیون گردشگر روس به کشورهای مختلف سفر می کنند که از این شمار چهار میلیون و 500 هزار نفر به ترکیه سفر می کنند در حالیکه شمار گردشگران روسی که سال 2014 به ایران سفر کردند به حدود 20 هزار نفر رسید که نسبت به 45میلیون نفر ناچیز است.
مقام ایرانی گفت: با توجه به روابط سیاسی بسیار خوب ایران و روسیه، به نظر می رسد که تحکیم و تعمیق روابط اقتصادی و تجاری بویژه تبادل گردشگر کارآیی زیادی دارد و می تواند گسترش یابد.
وی ادامه داد: یکی از مهم ترین ساز و کارهای موفقیت در رسیدن به اهداف تعریف شده که توافق شد، تشکیل کمیته فنی مشترک است تا در آن مسائل متعدد در این حوزه بررسی شود که نشست های آن به صورت زمان بندی و دائمی خواهد بود.
معاون سازمان میراث فرهنگی گفت: تفاهم دوم، تسهیل صدور روادید برای گردشگران دو طرف بویژه لغو آن برای گردشگری گروهی بود. بر اساس این برنامه همکاری متقابل، گروه های پنج نفر به بالا نیازی به روادید ورود به ایران یا روسیه نخواهند داشت و باید ضوابط آن را وزارت خارجه دو کشور تعیین کنند که می تواند به افزایش حضور گردشگران گروهی کمک کند.
معاون سازمان میراث فرهنگی همچنین به بررسی راه های توسعه سرمایه گذاری ها در عرصه گردشگری میان ایران و روسیه اشاره و اظهار کرد: دو طرف در زمینه سرمایه گذاری در زیرساخت ها و اماکن گردشگری گفت و گو کردند و طرف روس علاقه مندی خود را برای توسعه مشارکت ها در این زمینه اعلام کرد.
وی افزود: هیات های دو طرف همچنین برای ساماندهی تورها برنامه ریزی کردند و قرار شد نمایندگان تعدادی از شرکت های گردشگری روسیه برای آشنایی بیشتر به ایران سفر کنند تا از این طریق فرصت گسترش تبادل گردشگر فراهم شود.
معاون توسعه مدیریت سازمان میراث فرهنگی همچنین از توافق ایران و روسیه برای ایجاد دفاتر اطلاع رسانی گردشگری در دو کشور خبر داد و گفت: مجموعه توافق های سودمند که در دیدارها با طرف های روسی به دست آمده است، روابط دو کشور در عرصه گردشگری را توسعه خواهد داد که موجب افزایش آشنایی مردم دو کشور با یکدیگر و در نهایت توسعه روابط در عرصه های مختلف خواهد شد.
سند مذاکرات هیات های ایران و روسیه در کمیسیون مشترک همکاری های دو کشور روز پنجشنبه توسط «محمود واعظی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات رئیس ایرانی و «الکساندر نوواک» وزیر انرژی و رئیس روسی این کمیسیون روز پنجشنبه در مسکو امضا شد که دربرگیرنده حدود 40 میلیارد دلار برنامه ریزی اقتصادی و سرمایه گذاری در اجرای طرح های مشترک است.
افزایش همکاری ها در بخش های مختلف از جمله توسعه همکاری های انرژی، نفت، نیروگاهی، صنعتی، بازرگانی، علمی و فناوری، فرهنگی و گسترش فعالیت بخش خصوصی اجزای نقشه راه امضا شده به شمار می رود که می تواند ارزش سطح روابط اقتصادی تهران و مسکو را به سالانه 10 میلیارد دلار برساند.
واعظی و نوواک همچنین در روز پایانی مذاکرات مسکو، چندین سند همکاری در عرصه های مختلف از جمله در حوزه انرژی، دریایی و بانکی امضا کردند.
یکی از اهداف این توافق ها که در جریان برگزاری بزرگ ترین مذاکرات اقتصادی ایران و روسیه پس از چند دهه به دست آمد، گذر سریع از تاثیرات منفی رکود در روابط اقتصادی دو کشور است که قبل از آغاز کار دولت یازدهم رخ داد.
ایران و روسیه پایین ترین سطح روابط تجاری را سال 1392 با سقوط از چهار میلیارد دلار به سطح کمی بیش از یک میلیارد دلار تجربه کردند.
با وجود اینکه ایران و روسیه بالاترین و نزدیک ترین روابط سیاسی و همکاری های فرهنگی را دارند، نبود شناخت متقابل از توانمندی های اقتصادی، صنعتی و نیازهای بازار هر کشور، سبب شده فقط بخش کوچکی از قابلیت های بازرگانی و روابط تجاری مورد بهره برداری قرار گیرد.
دو کشور در برنامه جدید توسعه روابط خود با راهبرد اتکا به یکدیگر برای تامین نیاز بازارهای داخلی، درصدد استفاده از مزیت ها و تولیدات در ایران و روسیه هستند تا همزمان با کاهش هزینه تمام شده به دلیل هم مرز بودن، زمینه ارتباط بیشتر بخش های خصوصی را نیز فراهم کنند